Menu
  • 当前位置:A963设计网> 作品分类 > 室内设计 > 展示空间 > 邓丽司作品
    广州白云凤和新城销售中心 CC Design | Fenghe New Town Sales Center
    855 2018-11-06 11:00:17 21
    设计师: 邓丽司
    作品类别:展示空间
    广州白云凤和新城销售中心 CC Design | Fenghe New Town Sales Center说明:

    C&C Design| Fenghe New Town Sales Center

     

    Project name: Fenghe New Town Sales Center

    Project location: Baiyun, Guangzhou

    Design area: 650 ㎡

    Completion date: February 2018

    Design company: C&C Design

    Main design: Alice Deng

    Space design: Alan Chan, Liang Liangjie, Chen Pineng, Shi hongye

    Soft decoration design: Liu Haiting, Liang Mingjing, Zhang Huanyi, Wei Rixiang

    Photo: Li Kaijian and Chen yifei

     

    项目名称:凤和新城销售中心

    项目地点:广州白云

    设计面积:650㎡

    完工时间:2018年2月

    设计公司:C&C壹挚室内设计

    主创设计:邓丽司

    空间设计:陈嘉君、梁良捷、陈丕能、石宏叶、

    软装设计:刘海婷、梁明静、张欢宜、魏日祥

    摄    影:李开建、陈逸飞

     

    项目概述:这是小产权公寓项目,在接到本案委托时,总设计师发现这种应该小而精的公寓,却缺乏了一点精致,细节规划并不充分。在设计师说服甲方对项目进行更全面的升级过程中,由于资金及施工周期等原因,甲方邀请我们加入成为股东一员,以设计工程的形式作为占比股份,实行销售成果负责制。接受这种新模式,意味着我们从地道的乙方变为同时具备专业技能而又带商业投资的乙方,虽然这无疑是一种冒险,但同时也是一个机会。身份的转变使我们在本案中的设计话语权增大,商务以及沟通成本减少,整个架构也相应地更扁平化,从业主方、销售方、设计方的三方会谈变成业主方与销售方的直面商讨。其结果也是可观的,不仅对我们自身的经营模式是一种突破,同时对项目的销售包装以及周期准备也是极大的提升。相较其他传统项目,本案能更完整地表达设计思维,全方位地拔高其丰富度。

     

     

    本案位于广州市白云区人和村,距广州市区20公里,东邻竹料、南接龙归、西傍江高,既是各大城际的交通枢纽,同时也是城乡之边际。这里的居民大部分为外来人口,生活的压力迫使他们早早认同了这种城市边缘人的身份,对生活以及环境的要求也自然降到了最低…艺术与美学在这里显然并不是必须的,不但稀缺,甚至可以说是空白的。

     

    但作为建筑空间的建造者,对于社会而言,直接看是解决了衣食住行中“住”的问题,实际它是文化的记录者,同时也是美学的传播者,它的使命在于为使用者承载情感,激发起人们对生活的热爱与敬畏。

     

    对于这个小产权公寓项目,我们不甘于只作为传统公寓空间的贩卖者,我们更希望能够售卖一种触手可及的全新的生活理念。从项目开始之初,我们就希望从建筑本体开始,为人和村的居民重新定义“生活”二字。有道“斯是陋室,惟吾德馨”,体面的生活,从来和金钱、阶层、房子的大小…没有绝对的关系,而更多的是关乎精神层面的追求。生活纵然再多不易,我们仍可心存感激,用有限的资源和条件回馈生活。新居可购,生活可期,每个人都有选择过上体面生活的自由。这是本案的立意所在,更是我们设计的初衷。

     

    由于该案从营销定位、设计概念、建造实施到正式开放,整个周期客户给予的时间只有不到40日,并且委托方希望能让该项目成为整个区域的地标式建筑。这样的设计要求和条件对我们也是前所未有的挑战。

     

    因此我们毅然放弃了传统型销售中心的繁复的布局和装饰性极强的设计模式,并借鉴了展览展示性设计施工周期短,施工工艺单一快捷的原理,采用最少的设计语言去满足综合消费和使用需求,无论是工艺还是色彩和材料,我们都只保留最基础最核心的内容,用唯一性替代多样性。将极简发挥到极致后,却惊喜地发现最终呈现的效果反而能最大限度地接近我们设计的初衷。

     

    项目位置邻近广州白云机场,空乘人员将是这个小区的主流群体。年轻、快捷、高效、国际化是这个群体的特征。设计师从天空、白云、飞翔中得到灵感,通过对建筑遮阳体系的重塑,打造出巨大的白色网眼金属新立面,模仿高空中的云层,将一切烦扰的事物隔绝于外,仅允许自然光线穿入,让人在这个空间中感知联想万里尺度,光动人移,纯粹静谧。被网眼切割成点点光斑的阳光撒入空间,光影随着时间的流动形成如“云上光舞”般的画面,此时的光俨然成为了空间艺术的一部分。

     

    白色的金属与水泥浇筑的墙壁两种材质早就被干净利落的空间背景,蜿蜒有致的白色盘旋装置赋予建筑新的空间秩序,曲线缠绕起落有致,用线条流动空间,打破空间固化的生硬凝结,让本不算开阔的空间变得生动有趣。装置的线性缠绕方向,从视觉上便将参观者从入口引领至前台及洽谈区。

     

    盘旋装置的造型灵感亦来自于天空被飞机划过的云层,带出一抹飘逸的云雾,最终轻盈落地。这个纯白蜿蜒的装置形式,寓意着天际翱游的游子亦如侯鸟般,飞翔再远最终也要落地归巢,而“凤和新城”便是最好的栖息居所。

     

    从技术层面来看,这组流线不仅点亮了整个空间,并且将建筑楼原有的缺陷——门口的柱子通过轻盈的流线缠绕巧妙地弱化了。

     

    墙面上的灯光设置与空间装置线性呼应,垂直相交,星光与白云的概念得以延伸,这个650平方米的空间与浩瀚星空人为联系在一起,营造出一处与城市压抑生活截然不同的建筑空间。

     

    这个空间,让新的业主与老的居民“人和·共生”,让新的空间在原有建筑的框架上涅槃而生。

     

    This project is located in Baiyun district, Guangzhou. Flight attendants are the mainstream group. This project is inspired by the sky, white clouds and flying. Because of time constraints, we have replaced diversity with uniqueness, taking minimalism to the extreme. The clean space background and the curving white hovering device endow the building with new space order, and echo with the light linearly, symbolizing the wanderer like a migratory bird, while " Fenghe New Town " is the best habitat.

     

    This project is located in the people and village of Baiyun district, Guangzhou, 20 kilometers away from the urban area of Guangzhou, east of Zhuliao, south of Longgui, west of Jianggao, is not only the intercity traffic hub, but also the edge of urban and rural areas. Most of the residents here are foreigners, and the pressure of life has forced them to identify with this kind of urban fringe people early, and their living and environmental requirements have been naturally reduced to the minimum... Art and aesthetics are obviously not necessary here, not only scarce, but even blank.

     

    However, as a builder of architectural space, the society directly solves the problem of "living" in clothing, food, housing and transportation. In fact, it is a recorder of culture and a communicator of aesthetics. Its mission is to carry emotions for users and inspire people's love and fear of life.

     

    For this small property apartment project, we are not willing to be a dealer of traditional apartment space, but rather want to sell a new life concept that is accessible. From the beginning of the project, we hope to start from the architecture itself and redefine the word "life" for people and residents of the village. It is said that, "this is a humble house, but my heart", a decent life, and never money, class, the size of the house... There are no absolute relationships, but more spiritual pursuits. No matter how difficult life is, we can be grateful and give back our life with limited resources and conditions. New homes are available, life is available, and everyone has the freedom to choose to live a decent life. This is the idea of this case, but also the original intention of our design.

     

    As the project has gone from marketing positioning, design concept, construction implementation to formal opening, the client has been given less than 40 days in the whole cycle, and the client hopes to make the project a landmark building in the whole region. Such design requirements and conditions are also unprecedented challenges for us.

     

    So we resolutely gave up the traditional sales center of the layout and adornment sex is extremely strong design pattern of heavy and complicated, and draw lessons from the exhibition design and construction period is short, the principle of construction technology of single shortcut, USES the least amount of design language to meet the demand of comprehensive consumption and use, whether in the process or the colour and material, we keep only the most basic core content, replace diversity with uniqueness. When the minimalism is brought into full play, we are pleasantly surprised to find that the final effect is actually close to the original intention of our design.

     

    Project location near Guangzhou Baiyun airport, flight attendants will be the mainstream of this community. Young, fast, efficient and internationalized are the characteristics of this group. Designers get inspiration from the sky, white clouds, flying, through building the reshaping of the shading system, creating huge white mesh metal new facade, imitate the altitude of the clouds, insulate the disturbing things at outside, only allow natural light through, lets a person associate of perception in the space scale, light moving, pure quiet. The sunlight that is cut into spots by the mesh is scattered into the space, and the light and shadow with the flow of time form a picture like "cloud light dance". At this time, the light has become a part of the space art.

     

    The two materials of white metal and concrete walls have long been cleanly and cleanly set in the space background. The curving and graceful white circling device endows the building with a new space order. The curve twists up and down. The linear winding direction of the device visually leads visitors from entrance to reception and negotiation area.

     

    The hovering device is also inspired by the clouds passing by the plane, which brings out a flowing mist and eventually lands lightly. This pure white and winding device means that those who swim in the sky are like birds flying far and far and will eventually return to their nest. Here are the best habitat.

     

    From a technical perspective, this set of streamlines not only light up the entire space, but also subtly weaken the original defects of the building -- the pillars in the doorway are wrapped around with light streamlines.

     

    The lighting Settings on the wall and the space device echo linearly and intersect vertically, extending the concept of starlight and white cloud. The 650 square meter space is artificially connected with the vast starry sky, creating an architectural space that is completely different from the urban repression.

     

    This space allows the new owner and the old residents to "live with each other" and make the new space live on the frame of the original building.

    C&C Design | Fenghe New Town Sales Center

    C&C Design | Fenghe New Town Sales Center

    C&C Design | Fenghe New Town Sales Center

    C&C Design | Fenghe New Town Sales Center

    C&C Design | Fenghe New Town Sales Center

    C&C Design | Fenghe New Town Sales Center

    免责声明:A963设计网作品由网站注册会员发表,本网站对其作品的版权未作证实,对作品的原创性、真实性不作保证,也不承担由此产生的法律责任。未经本网站及作者授权,请勿转载。如对作品版权有疑议,请及时与我们电话联系:4000-168-963 QQ:4000168963
    本文作品源自:
  • 邓丽司
  • 广东-广州
  • 需要优质装修设计服务吗? 委托设计

    相关设计作品

    更多>>

    材料品牌推荐